2015 metai – Jungtinių Tautų Šviesos metai

Šie metai yra paskelbti tarptautiniais Jungtinių Tautų bei Unesco šviesos mokslo metais. Ar žinojote? Prie progos galite apsilankyti oficialioje svetainėje.

Visi mokslininkai, kurie dirba su šviesa, ir jų universitetai, institutai bei mokslo centrai turi suplanavę renginių šiam įvykiui pažymėti. Pasmalsaukyte, gal ir netoli Jūsų kas nors įdomaus vyksta.

Perspectiva, visų optikos vadovėlių motina.
Perspectiva, visų optikos vadovėlių motina.

Bet ar žinote, kodėl būtent šie metai yra paskelbti šviesos mokslo metais? Nes optikos mokslui sukako ne daugiau, nei mažiau negu tūkstantis metų! Būtent prieš tūkstantį metų, 1015 metais žymus arabų mokslininkas Alhazenas parašė vieną savo didžiausių darbų – De Aspectibus arba Perspectiva,  išvertus iš arabų Optikos knygą.

Arabų mokslininkas Ibn al Haytham, žinomas Vakarų pasaulyje kaip Alkazenas, optikos mokslo tėvas
Arabų mokslininkas Ibn al Haytham, žinomas Vakarų pasaulyje kaip Alkazenas, optikos mokslo tėvas.

Ir, nors dabar skaitant naujienas apie ISIS teroristus, griaunančius pasaulinio paveldo skulptūras, ir sunku patikėti tuom, tačiau viduramžiais musulmonų mokslininkai buvo būtent tie šviesos nešėjai, kurių dėka senovės graikų darbai išgyveno Inkvizicijos rengiamus knygų deginimus. Gana daug graikų matematikų, filosofų, astronomų darbų buvo išversta į arabų kalbą, o arabų mokslininkams turime būt dėkingi už algebros atsiradimą (al-jebr originalus arabiškas žodis). Taip pat turime būt dėkingi už optikos atsiradimą. Būtent Alkazenas pirmas paaiškino akies anatomiją bei pasiūlė hipotezę kaip žmogus mato objektus. Kas dar svarbiau jis buvo vienas pirmųjų mokslininkų susiejusių matematiką ir fiziką. Savo darbuose jis kalbėjo apie įsivaizduojamus spindulius, einančius nuo objekto į žmogaus akies lęšiuką bei atsivaizduojančius tinklainėje. Kitaip tariant, jis prisidėjo prie geometrijos susiejimo su optikos mokslu.

O kas yra dar svarbiau, šis musulmonų mokslininkas viena pirmųjų suvokė, kaip svarbu yra mokslą susiet su visuomenės reikmėmis. Arabų pasaulyje šios sąveikos dėka atsirado tikslūs laikrodžiai, kompasai, užtvankos ir daugelis kitų dalykų.

Leave a Reply

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.